Domowe posiłki dla dzieci: jak przygotowywać
Teraz, gdy już Twoje maleństwo jest gotowe na stały pokarm, możesz zastanowić się nad przygotowywaniem własnych posiłków dla dziecka, zamiast kupowania gotowych. Domowe jedzenie może być równie smaczne i pożywne jak to ze sklepu, zapewniając wszystkie najważniejsze składniki odżywcze dla zachowania zdrowia i rozwoju fizycznego. A jeśli lubisz gotować, będziesz mieć okazję do rozwinięcia skrzydeł na tym polu.
Oto kilka dobrych argumentów za przygotowywaniem własnych posiłków:
Może okazać się to tańsze od kupowania gotowych potraw.
Możesz indywidualnie dobrać smaki i konsystencje.
Możesz zaoferować swojemu dziecku urozmaiconą gamę zdrowych i świeżych posiłków. Praktycznie ze wszystkich owoców, warzyw, mięs, drobiu i ryb można przygotować smakowite jedzenie dla dzieci.
Samodzielne przygotowywanie jedzenia dla dzieci jest łatwe i szybkie, przy odrobinie praktyki.
Bądź pewna, że niezależnie od tego, co zaserwujesz – posiłki domowej roboty czy ze sklepu – Twoje dziecko będzie rosnąć i dobrze rozwijać się.
Przygotowanie i gotowanie
Skorzystaj z poniższych porad, przygotowując i gotując dania, które podasz dziecku.
Kupuj najświeższe i najlepsze owoce, warzywa i mięso, na jakie możesz sobie pozwolić.
Przechowuj żywność w bezpiecznej temperaturze. Żywność w lodówce powinna znajdować się w temperaturze ok. 4,4 stopni Celsjusza lub nieco niższej; żywność mrożoną należy przechowywać w temperaturze ok. -17,8 stopni. Zakup termometry zarówno do lodówki, jak i zamrażarki i trzymaj je tam na stałe.
Myj dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem i płucz je starannie, zanim dotkniesz surowego lub gotowanego jedzenia.
Dokładnie wycieraj i myj wszelkie artykuły żywnościowe przed gotowaniem. Usuń wszelkie skazy i plamy z owoców i warzyw podczas ich przygotowywania. Odetnij nadmiar tkanki tłuszczowej w mięsie.
Używaj jednej deski do krojenia owoców i drugiej do mięsa. Pozwala to uniknąć skażenia krzyżowego.
Utrzymuj wszystkie naczynia i przybory kuchenne w czystości; dotyczy to też gąbek i ścierek.
Pamiętaj, że owoców nie trzeba gotować przed przyrządzeniem z nich purée. Po pocięciu na kawałki, po prostu zetrzyj je blenderem lub robotem kuchennym.
Dokładnie gotuj warzywa, najlepiej na parze. Parowanie pozwala zachować więcej witamin i minerałów. Nie dopuszczaj do przegotowania, które eliminuje kluczowe składniki odżywcze.
Dobrze wypiekaj mięso do stanu średnio lub dobrze wypieczonego—co najmniej 71 stopni Celsjusza. Opiekaj, piecz lub podsmażaj, stosując olej w sprayu.
Zachowaj płyn wygotowany z warzyw i mięs, aby użyć go w razie potrzeby do rozrzedzenia dziecięcej potrawki.
Rób purée lub rozcieraj jedzenie do pożądanej konsystencji. Nie musisz dodawać soli, cukru ani przypraw.
Twoje dziecko pokocha smak świeżych, nieprzyprawionych potraw.
Sprzęt i przybory
Poza podstawowym sprzętem kuchennym, będziesz potrzebować jedynie kilku dodatkowych elementów:
Robot kuchenny lub blender do rozdrabniania mięsa, warzyw i owoców na gładką konsystencję. W miarę jak Twoje dziecko zacznie jeść większe kawałki, możesz po prostu użyć widelca albo tłuczka.
Niedrogi parowar na garnek z wodą do gotowania warzyw. Pozwoli zapobiec wygotowywaniu się cennych składników odżywczych, ponieważ warzywa nie mają kontaktu z wodą.
Jeżeli zdecydujesz się zrobić większe porcje pokarmu i zamrozić je na później, potrzebne będą też następujące rzeczy:
Tacki na kostki lodu
Blachy na ciastka
Papier woskowany lub folia celofanowa
Woreczki z zamkiem do zamrażarki
Taśma do zamrażarki
Markery
Przygotowywanie pokarmu dla dziecka z potraw codziennych
Zaadaptowanie normalnie serwowanego przez Ciebie jedzenia to świetny sposób, aby zacząć wprowadzać dziecku smaki i potrawy, z którymi mają zazwyczaj do czynienia starsze dzieci i dorośli.
Wystarczy zastosować się do tych wskazówek:
Zetrzyj porcję posiłku dla dorosłych, ZANIM dodasz jakąkolwiek wyraźną przyprawę lub sól.
Jeśli nie zamierzasz od razu podawać ugotowanego jedzenia, możesz przechować je w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Wyrzuć je po dwóch dniach.
Unikaj potraw smażonych. Wnoszą one zbyt wiele niezdrowych tłuszczów nasyconych do diety Twojego dziecka.
Sprawdź temperaturę gotowanej lub odgrzewanej żywności palcem, aby upewnić się, że nie jest za gorąca. Dobrze wymieszaj, aby wyrównać temperaturę, szczególnie w przypadku podgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Jeżeli Twoje dziecko nie zje całej porcji, wyrzuć resztki. Nigdy nie odgrzewaj ani nie zostawiaj na później (aby uniknąć skażenia bateriami).
Przyrządzanie pokarmu na później
Po rozdrobnieniu jedzenia, rozlej je w tacki na kostki lodu.
Przykryj tacki folią plastikową lub papierem woskowanym.
Jeżeli przygotowujesz duże partie, umieść tacki na blachach do pieczenia a następnie ustaw stos z blach w zamrażarce.
Po zamrożeniu kostek jedzenia, wyjmij je z tacek i umieść w szczelnych woreczkach z zamkiem.
Opisz i dodaj datę markerem lub za pomocą taśmy do zamrażarek. (Żywność z lodówki powinna zostać wykorzystana w ciągu dwóch dni, natomiast z zamrożonej można korzystać przez dwa do czterech miesięcy.)
Wyjmuj kostki w miarę zapotrzebowania i rozmrażaj je w lodówce lub mikrofali. (Zacznij od niewielkiej porcji, aby uniknąć wyrzucania resztek; rozmrażanie i podgrzewanie w mikrofali to szybka sprawa.)
Jeżeli rozmroziłaś lub odgrzałaś pokarm w mikrofalówce, koniecznie sprawdź jego temperaturę po wymieszaniu, i przed podaniem, aby nie był zbyt gorący. Sprawdź też czy zamrożona potrawa nie jest zimna…
Dzięki tym poradom i Twojemu zapałowi maleństwo będzie mogło delektować się wspaniałymi, pożywnymi posiłkami, które pozwolą też zaoszczędzić Ci trochę pieniędzy!
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEMAT DZIECKO
Dołącz do klubu Pampers i otrzymaj: